Software untuk buat video – Bagaimana menghasilkan video dengan pantas

Assalamualaikum.. post kali ni menyentuh tentang software untuk buat atau menghasilkan video. Dalam bulan ni, aku banyak menggunakan youtube sebagai salah satu sumber trafik untuk menjana pendapatan melalui cpalead. Jadi, aku nak kongsikan sikit tentang bagaimana aku menghasilkan video untuk di upload (muat naik?) ke youtube.

Kalau nak ikutkan, banyak software yang boleh digunakan untuk menghasilkan video, tapi aku hanya fokuskan pada software yang ringkas dan mudah untuk menghasilkan video.

1) Windows Movie Maker

Ini paling top rasanya, rata – rata pengguna windows memang dah dilengkapi dengan software ni. Cara guna pon sangat senang dah ringkas. Drag drop item, blend dengan music or text, pilih efect skit and publish.

2) xtranormal

Mungkin tak ramai yang tahu lagi, xtranormal.com ni mampu menghasilkan video animasi yang cun. Kita boleh handle camera angle, boleh create emotion, body langguange and macam-macam lagi. Aku sarankan korang give a try. Gerenti jatuh cinta. Yang  bestnya, kita just menaip skrip, dan xtranormal akan convertkan skrip kita kepada voice audio. Mean, asalkan korang boleh menaip, bolehla menghasilkan video. Boleh convert artikel kepada video.

3) Animoto

Animoto juga web base Aplication seperti xtranormal, tapi functionya lebih mirip kepada windows movie maker. Animoto mampu convert imej kepada video. Cara nak guna – kita upload gambar, pilih background music and biarkan animoto hasilkan video. Video yang dihasilkan lebih ringkas..tapi menarik. Aku cuma guna free account, so banyaklah limitasinya. Panjang video pon cuma limit kepada 30 saat.

Buat masa ni, 3 tu saja yang aku gunakan untuk hasilkan video. Untuk bagi lebih jelas tentang xtranormal, aku letak satu video contoh. Boleh search di youtube untuk lebih banyak contoh.

About these ads

About eidan

Mesti korang banyak pendapat kan? Why not tinggalkan pendapat korang di ruangan komen :) dan sesapa sudi berkawan, add me on facebook http://www.facebook.com/rashidanramli
This entry was posted in Cpalead and tagged , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Software untuk buat video – Bagaimana menghasilkan video dengan pantas

  1. mohfat says:

    Bagus info ni bro… dapat tambahkan ilmu… thanks for your informative entry!!!

  2. mohfat says:

    nak try guna xtranormal la bro… :)

  3. Melayu Boleh says:

    Thanks bro :)

    Tapi sayang xleh nak guna.Kalo bab video mesti fail.

    Internet laju mcm sipoooot!

    • eidan says:

      xtranormal eh? yg tu loading slow skit.. terutama time nak publish video. Tapi tak la sampai tak leh guna. slow sangat agaknya.

  4. iza says:

    Eidan..seronok baca entry ni, banyak info berguna…selama ni tau movie maker je ;)

    Tapi boleh ke kita add video dari xtranormal into movie maker? macam buat gabungan la….

    Then nak tanya…macamana nak follow blog ni if blog saya bukan wordpress?

    • idan says:

      boleh kot iza.. kena download hasil dari xtranormal dan add ke movie maker atau any software. Bab follow ni.. entahla :p boleh add me di facebook.. bila blog ni di update.. automatik akan naik di FB juga. Cuma , sekarang ni dah slow update. Kurang masa sikit untuk tulis blog.

  5. NAK CUBA LA CZ BARU BELAJAR

  6. suehaqkam says:

    takboleh terangkan kah video maker tu…….;[

  7. Zull haafis says:

    Laman yang bagus

  8. wawa says:

    idan software xtranormal ni ada tak.cari cari dalam internet …semua tak boleh nak download…plz help

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s