memantau aktiviti pelawat

Umum tahu, memantau aktiviti pelawat yang datang ke laman web kita adalah sangat penting. Dari pemantauan inilah kita boleh membuat analisis yang lebih terperinci. Dari analisis.. kita boleh memahami kehendak pelawat kita, dan duit boleh di jana jika kita memberikan apa yang pelawat kita mahu.

Data seperti dari mana datangnya pelawat, kata kunci yang di gunakan pelawat, tempoh pelawat berada di website kita, page mana yang menjadi kegemaran pelawat adalah penting.

Google Analytics antara “sistem tracking” yang popular. Senang di gunakan dan juga percuma. Selain google analytics, Woopra adalah salah satu kegemaran aku. Fungsi LIVE tracking mmg sangat berguna bagi aku untuk membuat andaian tentang ragam pelawat. Untuk penggunaan biasa.. kita boleh gunakan woopra secara percuma. Seperti biasa, banyak fungsi yang lebih advance di hadkan hanya kepada pengguna berbayar.

Advertisements

About eidan

Mesti korang banyak pendapat kan? Why not tinggalkan pendapat korang di ruangan komen :) dan sesapa sudi berkawan, add me on facebook http://www.facebook.com/rashidanramli
This entry was posted in Sharing and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to memantau aktiviti pelawat

  1. Pingback: Rekod Aktiviti Pelawat Blog Anda Dengan Histats.com « Blog Idan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s