pengajaran..

Patutlah earning arini lain macam. Rupanya blog yang aku baru setup last week dah habis “kredit” , maybe sebab hosting pakej yang aku amik tu terlalu rendah. Aku sendiri tak pernah study tentang specifikasi sesuatu hosting. Aku just simply minta tolong kawan belikan. Bandwidth cuma 3000MB untuk satu bulan. Tapi baru seminggu dah abis. After this aku kena lebih teliti untuk menjimatkan bandwidth. Kena tunggu 10 hari lagi la nampak gayanya.

Nak tak nak, aku terpaksa kembali kepada web percuma. Sejak minggu lepas, aku cuma guna web percuma untuk test market saja, kalau lead memberangsangkan, aku consider untuk move ke proper blog and digg lebih dalam market tersebut. So far, ada 2 3 yang menarik perhatian. Cuma terasa tak cukup tangan untuk buat banyak kerja dalam satu masa. Insyallah, ada rezeki lebih sikit nanti.. bleh outsource skit.

4 thoughts on “pengajaran..

  1. Idan,

    Seminggu je dah exceed 3000MB bandwidth limit? Berapa visitors ko dpt per day?

    Aku pakai bluehost.com webhosting. Setahun lebih kurang RM300. If budget kureng aku bayar RM 100 for 3 bulan. Puas hati gak. Walapun dah dekat 2 bulan aku tak buat internet marketing (PC jahanam hujung bulan March!!) tapi aku punye sites still on and Clickbank sales still masuk.

    Skrg tgh tunggu check hujung March clear. Dlm beberapa hari lagi hopefully boleh beli PC baru and start balik online marketing. So, for webhost, check out bluehost.com and pakai domain name .info dah le, harga RM10 je.

    Pakai web percuma takut tak pasal2 kena account ban ke, closure or whatever. Aku pakai web percuma only for backlinks to my main sites atau articles.

  2. aku ada test buat tv show series kejap. Visitor dalam 4 angka perday. blum sempat nak monetize, dah kong. Aku tak sure apa penyebab utama benda2 camni. 3000MB ni kira standard ke, or sikit? sebab seingat aku, aku cuma bayar rm80 ja time beli dulu. bleh addon lagi 2 domain. kalo ko nye rm300, mean aku nye ni jauh lebih kecik la kot.

    Ha.. betol. guna free web. buta buta ja kena delet. Nak nak squidoo, banyak gila lens aku dia close for review, kalo niche bab health ni cerewet betol dorang. Aku nak continue juga clickbank, cuma prob aku dengan writing article. Skrang ni aku takda orang nak tolong semak. Tht y beralih arah skit. Ada modal skit, aku run balik.

    PC aku pon kong juga..hardisk boleh berasap. Semua artwork aku ada dalam tu.. sedih betol. Boleh cakap aku grade tanpa portfolio. Nak cari keja pon susah. After that, aku kumpul duit beli lappy, and balik kampung. Rest kat sini kejap..

  3. Mak aih…4 angka per day. Patut la exceed bandwidth. Aku 500 visitors per day pun tak sampai. Kalau ko 1000 visits per day X 7 hari dah 7000. Kena upgrade tu, 3000MB skit sgt kot.

    Aku punye hosting dia claim “unlimited” bandwith tapi of course tipu la tu. Tapi can sustain lebih 3GB rasanye. Kalau melampau byk sgt pakai bandwidth dia akan shutdown pasal pakai shared hosting ni ko share satu server ngan customer2 lain. Diorg tak nak ko guna byk sgt bandwidth, MYSQL databases, etc sampai customer2 lain tak cukup resources nak jalankan websites diorg.

    Oh and next time make sure ko regularly backup data2 vital ko. Kena beli la satu external hardisk and simpan data situ. Aku ni pun PC rosak tapi data2 penting semua dah copy ke external hardisk so takde la keluar air mata byk sgt masa PC kong tu hari…And utk lebih kelegaan, burn data2 ke DVD in case external disk pun kong.

  4. kalo main tv series ni, 1-2k visitor perday boleh cakap standard. Few friend yg sampai 8k pon ada. Sebab ada video streaming tu kot bleh jadi makan banyak sangat.

    Skrang ni.. mmg always backup dalam external. Serik dah. Dulu, semua file simpan dalam other partition, kononya jadi apa apa di c:/ , file masih selamat. Sekali terbakar..habis semua (kawan aku pepandai test dengan power supply lain) , mmg termenung la lepas tu..nasib baek sempat lepas degree show.

    Ada modal lebih sikit, aku migrate ke better hosting. Leceh juga kalo ada limitasi macam ni. thanks for the info bro..really appreciate it.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s