Password to extract and Link to Download, Which One Is Better?

Sepanjang hampir sebulan aku bereksperimen (betul ke perkataan ni?) dengan cpalead, aku ada buat 1 split test  untuk mengetahui approach mana yang lebih menguntungkan.

Approach pertama, aku berikan URL untuk visitor download, tetapi mereka perlukan password untuk extract (file rar) file tersebut. In order to get their password, they need to take simple survey. All this instruction aku masukkan dalam Password.txt yang aku kepilkan sekali bersama file yang telah di kunci. Aku juga nyatakan survey yang mereka ambil, memberikan aku sedikit wang, dan akan digunakan untuk membeli hosting and domain.

Approach kedua pula, aku minta pelawat aku untuk menyelesaikan survey untuk mendapatkan download link. Download link yang aku maksudkan ialah tempat di mana mereka boleh mendapatkan file tersebut. Aku tak host memana file, cuma tunjukkaan tempat di mana file tu boleh diperolehi. Its a win win situation aku rasa di mana tiada paksaan berlaku. Aku statekan yang survey tu boleh membantu aku untuk migrate ke proper website (aku guna freesite)

Approach mana yang convert lebih baik?

Here is the result ,

Approach Pertama (download + password)

Kedua (download link only)

Nampaknya, approach pertama convert lebih bagus berbanding dengan approach kedua. Dari segi psikologinya, apabila visitor sudah download file yang agak besar, dan hanya perlukan 1 step terakhir (untuk extract) , diorang akan lebih willing to take a survey. Berbanding dengan approach kedua, visitor akan ada pilihan untuk mencari/mendapatkan di tempat yang lain daripada meluangkan masa untuk survey.

6 thoughts on “Password to extract and Link to Download, Which One Is Better?

  1. Mencabar soalan ni.. kalo ikut jawapan buku.. CPA ni stand for COST PER ACTION , maksudnya publisher (saya) akan dapat incentive/commission if berjaya buatkan visitor take an action. Action kat sini boleh berbentuk mengisi borang survey, mencuba trial product, membeli sesuatu product.. dan banyak lagi (sy pon tak tau sangat) . Tapi cpalead (nama kompeni) ni, lebih ke arah menyediakan survey. If visitor isi borang survey, saya dapat komisen dari cpalead. If tak tak, tak dapat apa apa.

    Puan/tuan , boleh cuba buat sedikit reseach tentang cpalead, mesti akan dapat banyak input since cpalead skrang antara kompeni cpa yang terkenal. Insyaallah, kalo sempat.. saya post satu artikel penerangan tentang cpa ni.

  2. mesis .. untuk method pertama. aku bagi direct link to download. Filenya berbentuk ZIP atau RAR. dan untuk extract that file, aku set password. Untuk dapatkan password, aku minta visitor masuk ke 1 laman web, dan diorang kena isi survey dulu untuk dapatkan password.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s