Apa itu cpalead?

Post ni khusus untuk pembaca yang kurang jelas tentang cpalead. Maklumlah, beberapa minggu lepas asik bercerita tentang cpalead, mungkin ada yang masih kurang jelas tentang cpalead. So, aku cuba terangkan secara ringkas.

Cpalead adalah salah satu network cpa yang terkenal. Bagi yang kurang jelas tentang CPA, korang boleh google untuk dapatkan jawapan yang lebih accurate dan ilmiah. Mengikut fahaman aku, CPA network ni kebanyakkanya relate dengan survey, isi form, try free product.. and mungkin banyak lagi yg aku tak tau. Ringkasnya, kalau kita boleh hasilkan “lead” kita akan dibayar oleh mereka (dalam kes ni, cpalead) mengikut harga offer (surver or what ever)  tersebut.

Lead pula merujuk kepada jumlah pelawat yang sudah melakukan action yang kita nak. Dalam kes cpalead, lead ni aku rujuk sebagai survey yang sudah di isi. Untuk cpalead, harga/komisen setiap survey (mengikut pengalaman) yang diselesaikan oleh pelawat kita sekitar rm1-rm16.

Kenapa Visitor Mahu Mengisi Survey?

Kalau tanpa reason yang kukuh, dah tentu tak da visitor yang sesaja nak abiskan 1-2 minit untuk mengisi survey. Jadi, kenapa mereka melengkapkan suvey? Antara kelebihan cpalead yg aku nampak ialah, mereka mempunyai “gateway” yang berfungsi melindungi content/isi website kita. Bermaksud, jika seseorang pelawat masih mahukan content website kita,  mereka perlu melengkapkan 1 survey. Itulah sebabnya.. menghasilkan leads menjadi amat mudah. Jadi, reason kenapa mereka mahu mengisi survey adalah – mahukan content/isi di dalam website kita.

Ini contoh bagaimana rupa gateway tersebut. Sebenarnya, kita boleh custom sendiri rupa bentuk gateway kalau kita mahu.

Gambar : pelawat perlu melengkapkan 1 survey sebelum dapat menonton video di dalam website tersebut.

Gambar : menunjukkan statistik performance kempen kita. Pelawat juga boleh memilih option membayar melaui sms ataupun paypal. Personally, belum pernah cuba lagi. Hanya bermain dengan survey.

Harapnya, dengan post ni.. dapat memberi gambaran yang lebih jelas tentang cpalead ni. Kalau – kalau ada yang dalam proses mendaftar dengan cpalead ni , bolehla daftar under link aku – http://www.cpalead.com/apply.php?ref=45604 , aku akan cuba tolong semampu boleh. Aku akan dapat 5% daripada earning korang.

10 thoughts on “Apa itu cpalead?

  1. Salam bro aku dah join under awak tapi still kurang faham lah nak menggunakan site ni untuk dapatkan income. Blh guide tak

    1. md zaidi.. bro dah reg under me kan? So let me know ur email. nanti kita borak2 dengan lebih detail.

  2. md zaidi.. part mana yang kurang faham. actually.. cpalead ni adalah syarikat pengantara saja (cpa network). Banyak kompeni yang nak buat survey gunakan cpalead sebagai orang tengah. So, bila kita dapat buat visitor lengkapkan survey.. cpalead akan dapat duit, dan cpalead akan bayar pada kita plak.

    Mmg bunyi cam rumit sikit.. tapi bila dah mula sentuh nanti, semuanya akan jadi makin jelas and simple.

    Dah ada blog or website? click my link and cuba register. If dah diluluskan, bolehla start generate some money.

  3. Ooo jd kene ade website dlu la baru leh wat cpa lead ni @ google adsense pon sume kene ade website lu la

    1. untuk getting approve, kena ada website/blog. GUna ja memana blog pon.. akan approve. Untuk pasang cpalead lak.. kita akan create new blog/site. boleh guna blogger saja. Keja senang.. sesuai la bagi yang tak banyak masa.

  4. Salam…

    Bro dah signup tadi. Tapi kena tunggu 1 -2 kelulusan. Meta tag pun dah tampal kat website. Lepas tu kena buat apa plak?

    1. tunggu approve, lepas tu boleh la start berkempen. Sementara tunggu approve tu boleh la teruskan aktiviti promosi (dapatkan pelawat)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s