Tv Show and Cpalead. Game changed.

salam.. hari ni aku terpanggil untuk jawap soalan dari beberapa orang yang email aku. Selalunya aku akan reply melalui email saja..tapi memandangkan soalan ni makin kerap aku dapat, aku decide untuk tulis satu post di sini. Moga pembaca lain pon boleh dapat skit manfaat.

Soalanya..

Bagaimana menjana pendapatan dengan cpalead menggunakan video blog (tv show)

Aku yakin, soalan ni timbul hasil dari sedikit research di google tentang bagaimana menjana pendapatan dengan cpalead, hasilnya.. terdapat banyak free guide dan blog post yang ceritakan bagaimana cara untuk mendapat $100 per day dengan mudah dari cpalead menggunakan video blog. TV Show dan Online movie adalah niche yang sangat popular di kalangan penggiat (publisher) cpalead atas beberapa sebab.

1) Niche ni mendapat sambutan yang sangat hangat.

2) Blog untuk niche ni senang di update. Boleh update hari – hari. (copy content dari blog lain)

3) Senang untuk dapatkan beribu ribu traffic. (summit link ke sidereel.com , tvduck DLL)

Dengan 3 sebab di atas.. sangat possible untuk earn more than $100 per day. Ramai dah berjaya dengan niche ni, sehinggalah.. perubahan berlaku. Apakah perubahannya? Sidereel tidak lagi membenarkan blog yang mempunyai script gateway cpalead di website mereka. Kalau sidereel detect (mmg detect punya), dorang akan ban blog tersebut. Sidereel adalah sumber traffic utama, tanpa sidereel.. tiada traffic. Kalau nak traffic dari sidereel, maka cpalead script perlu di buang.

So.. tak ada lagi jalan senang untuk buat duit dengan video blog dan cpalead. Guide-guide yang ada di luar sana (tv show blog + cpalead) hanyalah guide lama yang dah tak relevant dengan keadaan sekarang. Bukan bermaksud niche tv show dan movie sudah mati, masih ramai yang jana pendapatan melalui video blog..tetapi perlulah mencari alternatif lain untuk mendapatkan traffic atau pelawat. Dan jika masih bergantung pada sidereel, adsvertising adalah salah satu sumber pendapatan alternative yang bagus.

7 thoughts on “Tv Show and Cpalead. Game changed.

  1. salam idan.. bleh x tnjk ajar cmne nak tarik traffic free? except daripda sidereel n sekutunya?

  2. wsalam..
    nak ajar camna bro.. terumbang ambing lagi ni. Kalo still nak stick dengan tv show and movie, maybe boleh gunakan facebook fanpage. Few member yg masih earn dengan vblog bergantung pada SEO , dan banyak site yang dah di block kerana copyright issue. Bagi yang traffic bawah 10k UV per day.. mungkin masih selamat.

  3. salam perkenalan hafiz.warga wangcyberkah?
    tentang konsep traffic tu, sy setuju. Apa bentuk monetize pon.. targeted traffic yg paling penting.

    tentang plugin, hafiz bleh rujuk dengan tukunkayu, dia antara orang yg berpengalaman dengan vblog dan cpalead. So far yg sy tahu, dah tak ada sebarang plugin yang working. Sy dapat maklumat dari forum alang.

    Kalau ada pon plugin yg working, mungkin tak akan kekal lama. Dan, jumlah lead yang terhasil mungkin sangat kecil kerana visitor mempunyai banyak pilihan lain (blog lain yg tersenarai di sidereel) yg tidak memerlukan mereka mengisi survey.

    Kalau jumlah traffic masih kecil, dan majoriti bergantung dengan sidereel..sy rasa tak selamat. Blog anda akan di ban, jumlah UV akan jatuh merudum.

  4. Yup, betul la tuh. warga WC. hehe. kiranya btol la apa idan ckp, game changed. utk org2 baru nk msk niche ni mcm saya, agk ssh la erk. kena guna cara lain nk bwt duit.

    pphal pun, thnx bro sbb sudi share ilmu. terima kasih

  5. sekarang.. cpalead tak menyekat kita dari memberi insentif dengan tv show atau movie. Mean masih boleh earn, tapi dah menjadi semakin sukar kerana kebanyakkan kita tak punyai masa untuk SEO. Ramai yang berpendapat..jikalau seo sekalipon.blog kita dalam bahaya kerana content tv show dan movie adalah “panas” , bebila masa boleh ditutup atau lebih teruk..di saman. Jadi in long run, dorang rasakan usaha + masa jadi tak berbaloi.

    Instant traffic yg percuma sy gunakan adalah melalui youtube. Tapi niche sy gunakan bukan lagi tv show atau movie (sy tak pernah berjaya earn dari niche ni). So far, boleh earn.. cuma tak la banyak.. avarage $20 perday. since kita boleh repeat sebanyak mungkin, traffic pulak free.. jadi sy rasa masih berbaloi.

    OK hafiz.. jgn putus asa.. kalau tv show atau movie rasa sangat sukar.. boleh cuba niche lain. Saingan tetap ada..cuma tak la terlalu stiff.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s