Cpalead – Traffic Dan Earning Bulan Julai

Bulan Julai baru ja habis beberapa minit lepas, aku ada buat skit analysis untuk bulan lepas. 90% atau sumber utama pelawat datangnya dari video-video yang aku upload ke youtube. Alhamdulillah, dah faham sikit macamana youtube ranking video, macamana nak attract viewer and dapat klik (CTR) yang tinggi. Direct traffic yang datang kemungkinan besar disebabkan viewer taip or copy n paste url di browser dorang. Manakala yang search url di google cuma 0.1% , aku buat rumusan yang majoriti visitor datangya dari Klik pada URL yang aku letakkan di video description.

Jumlah traffic plak, kalo aku rujuk di google analytic ni.. aku dapat 15K atau sekitar 500 visitor perday. Dan 90% daripada pelawat blog aku terdiri dari unique visitor. Bounce rate sangat tinggi.. bemaksud visitor memang tak stay lama di blog aku. Dari 500 visitor sehari, aku dapat sekitar 230 click..bermaksud hampir 50% visitor yang lawat blog aku berminat dengan content yang aku tawarkan dan cuba untuk melengkapkan survey. Dari purata 230 Click, cuma 40 darinya melengkatkan survey (lead). Harga survey sudah banyak yang menurun.. purata harga sekitar $0.50 . Dari 1200 lead yang aku hasilkan.. aku dapat $670. Purata $20 per day. Alhamdulillah

Apa yang menariknya, aku tak banyak update or upload video untuk bulan julai. Lead yang terhasil kebanyakkanya datang dari video2 lama yang aku upload pada bulan jun. Aku akan cuba untuk naikkan earning pada bulan depan. Dan aku dalam perancangan untuk mencuba adsense. Harap dapat belajar benda baru nanti.

p/s

Aku tak pasti tahap accurate data google analytic ni since aku cuma main letak ja code analytic dalam home page.

7 thoughts on “Cpalead – Traffic Dan Earning Bulan Julai

  1. Wow keren sekali bisa dapat hasil U$20/hari…bagaimana caranya ? kasi tau lahh ke kita yang baru nak study

    1. $20 masih sangat kecil bro.. saudara kita di sana.. kebanyakkanya buat $150 per day. Harus banyak belajar lagi. Terlalu panjang kalau nak di ajar di sini.. penat mau menaip..πŸ™‚

    1. lahai…tak jumpa lagi ya apes. yg penting kita boleh nampak apa yg orang nak.. and tahu mana nak dapatkan apa yang dorang nak. jadi problem solver.

    1. @nomad.. lubuk dah abis kena bom skrang. ramai gak yg giveup.
      @taqi cuba offer service tu kat fiverr.. upload unlimited videoπŸ™‚ mesti tak menang tangan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s