Rekod Aktiviti Pelawat Blog Anda Dengan Histats.com

Salam geng..  post kali ni tentang cara untuk kita merekod aktiviti pelawat blog kita. Ramai yang dah aware tentang kepentingan rekod ni. Data-data dari rekod ni kita boleh gunakan untuk improve our blog (base on popular keyword/topic), and of course.. improve our earning.

Aku pernah menggunakan WOOPRA sebelum ni, dan hasilnya memang memuaskan. Kecuali masalah loading speed. Aku dapati blog aku sedikit berat bila install script woopra di dalam blog aku. Aku tak dapat pastikan samada masalah ni datangnya 100% dari woopra ataupun ada faktor-faktor lain. Sebagai jalan penyelesaian, aku stick dengan GA atau Google Analytic. Apa yang aku boleh cakap.. Not bad. Cuma, aku tak tau camna nak pantau LIVE ACTIVITY pada blog aku.

Beberapa hari lepas, aku gunakan HISTATS.COM .. sekadar untuk mencuba. Dan, hasilnya memang memuaskan. Loading speed blog tak tergugat, malah aku boleh pantau secara live aktiviti yang berlaku di blog aku.

Rajah di atas menunjukkan Jumlah pelawat dan Page yang dilawati oleh pelawat secara real-time (live)

Rajah di atas menunjukkan jumlah pelawat untuk setiap jam bentuk graf bar. Terdapat banyak lagi data-data lain seperti top page, top referer, jenis browser, size skrin dan lain – lain (tak explore semuanya).

Cara nak pasang histats ni pon mudah saja, cuma register blog kita, pilih stat bar, generate code dan masukkan code yang diberikan ke dalam blog kita. Sangat mirip dengan google analytic. Aku personally lebih suka histats berbanding Google Analytic in term of interface dan function yang di tawarkan.


4 thoughts on “Rekod Aktiviti Pelawat Blog Anda Dengan Histats.com

    1. boleh kot dahlia. paste code macam Google analytic gak. BS mmg leh edit html kan? kalo wordpress free hosting.. tak boleh rasanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s