Sale Pertama – Affililiate Tempatan

Affiliate di sini merujuk kepada agen jualan.  Bermaksud, aku mendaftar sebagai agen jualan sesuatu produk (secara percuma) dan setiap jualan yang aku hasilkan, akan diberikan komisen. Beberapa minggu lepas, aku ada post mengenai kuih raya.. serta potensi perniagaan kuih raya. Memandangkan ada produk yang berkaitan (relevan) dengan topik yang aku post, aku decide untuk memperkenalkan produk tersebut di blog ni.

Dan, nasib aku agak baik apabila berjaya membuat jualan ( 1 ja pon ) . Point yang aku cuba sampaikan adalah, kita masih boleh menjual dan buat untung tanpa memiliki produk sendiri. Caranya adalah dengan menyertai affiliate program.

Bagaimana menyertai affiliate program?

Kebanyakkan produk digital (terutama ebook) menyediakan program affiliate untuk kita sertai. Apabila anda berada di sale page produk tersebut, cuba cari perkataan/link/button “affiliate” . Selalunya ia berada di bawah sekali dengan saiz tulisan yang agak kecil. Klik pada perkataan tersebut, dan lengkapkan borang yang diberikan. Kita selalunya di minta untuk memberi akaun bank (untuk di bayar komisen ) dan beberapa butir peribadi.

Setelah selesai mendaftar, kita akan diberikan link affiliate yang khusus untuk kegunaan kita sahaja. Jika pelanggan membeli produk tersebut melalui link kita, komisen akan diberikan kepada kita. Ringkasnya, apa yang perlu kita buat hanyalah memperkenalkan produk tersebut kepada orang yang berminat saja.

Gambar di bawah menunjukkan jumlah komisen yang telah di hasilkan oleh agen jualan lain. Sedap ja buat duit walaupun tak ada produk. Pretty cool right.

Bayaran yang di terima :

6 thoughts on “Sale Pertama – Affililiate Tempatan

  1. memang seronok affiliate ni tambahan pula dah banyak marketeer dalam negara yang tawarkan program affiliate. tiada produk tapi boleh dapat untung. terbaik😀

    1. so far belum test memana produk tempatan secara intensif lagi. So, nak recommend kat korang pon tak confident.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s