Google Instant Dan Kesanya Kepada Anda

Guys,

Tahu google instant? (klik link tu kalo nak tahu lebih detail)

Secara ringkasnya, google instant ni adalah feature baru google untuk memudahkan proses mencari maklumat bagi pengguna google. Google Instant akan senaraikan hasil carian walaupun belum sempat kita habis taip sesuatu keyword.

Let say, seorang user yang ingin mencari maklumat tentang “Cara Buat Duit Dengan Blog” , belum sempat user habiskan menaip perkataan yang diiginkan, google dah pon beri cadangan (google suggestion) dan terus menyenaraikan hasil carian bagi cadangan yang diberikan. Kemungkinan besar, user tadi akan mengubah fikiran dari “Buat duit dengan blog” kepada “buat duit dengan facebook” dek kerana terpengaruh dengan cadangan google.

Contohnya :

Berita Baik Kepada : Sesiapa yang ranking dengan keyword “buat duit dengan facebook” sebab mereka baru saja mendapat unique visitor walaupun pada mulanya user tersebut tidak berniat / tidak tahu tentang buat duit dengan facebook.

Berita Buruk Kepada : Sesiapa yang ranking dengan keyword “buat duit dengan blog” kerana potential customer anda baru saja hilang, dek kerana google suggestion dan google instant.

🙂

** Ramai marketer claim yang google instant tak beri sebarang kesan pada unique traffic diorang.

One thought on “Google Instant Dan Kesanya Kepada Anda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s