Juice From Google Suggestion

Dalam post yang lepas ada disentuh sikit tentang kemungkinan kesan yang boleh diberikan oleh google suggestion dan juga google instant. Antara kesanya adalah : google suggestion boleh mempengaruhi user di dalam membuat carian.

Jadi, keyword – keyword yang dicadangkan oleh google berkemungkinan mempunyai potensi yang besar. Why not kita guna those keyword dalam kempen kita. Actually, that is what i am doing for past few month and the result is tremendous. Very easy to rank yet still manage to get lot of traffic.

Kalau kita nak seek manually those all suggestion memang memenatkan. So, di sini aku share a simple nice tool , called google suggestor.

Just masukkan masukkan few keyword , dan click button suggest .. software ni akan senaraikan cadangan google berdasarkan keyword yang kita masukkan.

Bagi yang berminat nak mencuba ..

KLIK SINI

 

 

 

Google Instant Dan Kesanya Kepada Anda

Guys,

Tahu google instant? (klik link tu kalo nak tahu lebih detail)

Secara ringkasnya, google instant ni adalah feature baru google untuk memudahkan proses mencari maklumat bagi pengguna google. Google Instant akan senaraikan hasil carian walaupun belum sempat kita habis taip sesuatu keyword.

Let say, seorang user yang ingin mencari maklumat tentang “Cara Buat Duit Dengan Blog” , belum sempat user habiskan menaip perkataan yang diiginkan, google dah pon beri cadangan (google suggestion) dan terus menyenaraikan hasil carian bagi cadangan yang diberikan. Kemungkinan besar, user tadi akan mengubah fikiran dari “Buat duit dengan blog” kepada “buat duit dengan facebook” dek kerana terpengaruh dengan cadangan google.

Contohnya :

Berita Baik Kepada : Sesiapa yang ranking dengan keyword “buat duit dengan facebook” sebab mereka baru saja mendapat unique visitor walaupun pada mulanya user tersebut tidak berniat / tidak tahu tentang buat duit dengan facebook.

Berita Buruk Kepada : Sesiapa yang ranking dengan keyword “buat duit dengan blog” kerana potential customer anda baru saja hilang, dek kerana google suggestion dan google instant.

šŸ™‚

** Ramai marketer claim yang google instant tak beri sebarang kesan pada unique traffic diorang.

Ada Apa dengan Goo.Gl

Korang pernah guna URL shortenerĀ  tak? Benda ni selalunya orang guna untuk pendekkan URL kita yang panjang..supaya jadi lebih kemas. Ada gak yang guna untuk tracking, untuk hiding something. Banyak tempat yang sediakan service pendekkan URL ni, dan antara yang popular dan menjadi kegemaran aku adalah bit.ly

Tapi selepas guna service google (goo.gl) , aku rasa aku tak nak guna bit.ly dah since google punya service lagi bagus, interm of data yang dorang provide. Baru beberapa jam tadi aku cuba servis goo.gl ni, dan semuanya looks ok. Aku paste skit contoh data yang diorang provide.

Ni data yang standard.. tarikh atau masa link kita di hasilkan dah jumlah click. Click detail untuk dapatkan data yang lebih banyak.

Selain dari maklumat tentang referrer (source of traffic) , goo.gl juga berikan maklumat profil pelawat kita. Cool juga.. at least dari sini kita boleh buat andaian tentang umur dorang, economy dorang , and kecenderungan dorang.

Senarai Affiliate Program Tempatan

Bagi yang masih belum jelas dengan program affiliate, sebenarnya affiliate tu merujuk kepada agen jualan. Korang boleh baca serba sedikit mengenai affiliate dalam post lepas di sini “Buat Duit Dengan Program Affiliate“.

Dalam post kalini, aku ceritakan bagaimana untuk kita cari atau dapatkan program affiliate untuk kita sertai. Aku fokuskan kepada program affiliate tempatan.

Bagi yang belum tahu tentang forum wangcyber , silalah lawat dan register. Sebabnya, di sana terdapat banyak pemilik produkĀ  yang membuka peluang kepada orang ramai untuk menyertai program affiliate mereka. Yang bagusnya, kebanyakkan akan menawarkan hadiah sebagai pembakar semangat kepada agen jualan mereka.

Cuba check this thread Cabaran WangCyber , korang boleh join cabaran / pertandingan ni for free.

Selain dari forum, salah satu cara untuk menjumpai program affiliate ini adalah melalui banner-banner yang diiklankan di merata rata website dan blog. Just click banner / iklan tersebut , dan perhatikan link affiliate di bawah web jualan tersebut.

Contoh :

Kalo korang jumpa banner-banner camni, selalunya dorang (pemilik produk) sediakan program affiliate percuma untuk kita join. Untuk program affiliate tempatan, aku rasa 2 tempat ni saja (forum dan blog) dah cukup. Semoga post kali ni beri lebih peluang kepada korang untuk cari duit sampingan di internet.

Besarnya Teddy Bear Ni!

Assalamualaikum.. geng,

Cuba korang tengok gambar ni.. besar tak?

Ini kalo awek – awek tengok, mesti mengilai ngilai teringin. Maklumlah, sedap dijadikan mangsa pelok time tido. Tak pon sekadar buat koleksi (barang rare ni). Bagi yang orang laki plak, kalo nak belikan teddy bear ni untuk orang tersayang tu memang sesuai la. Cuma masalahnya, sanggup ke korang bawa teddy bear besar di? Adu… comfirm kena tebal muka.

Tapi tak perlu risau, sebabnya kalo korang berniat nak membeli.. pembelian boleh dilakukan online. Ya, maksudnya tak perlu beratur..tak perlu pening kepala nak bungkus.. pening kepala mana nak sumbat teddy bear ni, tak perlu pening kepala camna nak suprise or sorokkan dari orang tersayang (besar ni..camna nak sorok) – semuanya akan diuruskan oleh pihakĀ  Bigteddybear2u , Korang just perlu beri alamat si dia.. dan teddy bear besor ni akan sampai di kediaman beliau dengan selamat. Cool kan?

Untuk maklumat lanjut.. Korang tengoklah di website diorang. Nampaknya teaddy bear yg super besar ni tengah kehabisan stok, terlalu laris agaknya..sampai tak sempat sediakan stok. Klik imej kat bawah.

Big Teddy Bear 2u - Hadiahkan Seseorang Sesuatu Yang Luar Biasa Disini

Kalo korang ada memberĀ  – member yang tengah mencari idea untuk membeli hadiah harijadi, hadiah untuk pengantin, untuk kekasih.. kongsi la post ni dengan diorang. Mana tau boleh membantu.

Pengguna wordpress.com – Feature baru untuk kita

Post ni khusus untuk pengguna wordpress.com (free) macam aku ni.. 2 3 hari lepas aku terbaca update tentang new feature yang team wordpress hasilkan untuk pengguna mereka, iaitu tweet button. Dengan tweet button ni, visitor boleh berkongsi post kita dengan follower diorang. Feature yang bagus untuk blog exposure.

Tapi apa yang aku nampak, button yang diorang hasilkan terlalu ringkas dan tak “catch attention”. Feature ni akan lebih menarik kalo kita leh custom button atau atleast, masukkan perkataan untuk encourage visitor supaya tweet post kita.

Untuk mengaktifkan feature ni, korang pergi ke appearance –> Extras , Dan tick pada option yang di sediakan. Selain dari tweet button , “like” button pon antara feature yang baru juga di perkenalkan.

Harapnya dorang akan hasilkan lagi feature-feature yang menarik.