Dropship Dalam USD

Dah lama aku teringin nak mencuba jual produk fizikal pada pasaran oversea, tapi asyik bertangguh saja. Dengan nilai dollar yang semakin besar berbanding ringgit, memang masa yang cantik kalau bermula sekarang.

Harini aku tonton video demo macamana Tuan Aqif Azizan buat, sehingga hasilkan sale ratusan ribu ringgit. Yang menarik pada aku bukan pada amountnya , tapi pada teknik ringkas yang di kongsikan oleh Tuan Aqif.

Aku tertarik sebab teknik ni hanya gunakan FB page dan FB ads untuk promosi. Tak perlu kita gunakan platform lain yang lebih complicated seperti shopify dan sebagainya. Panduan ni memang ringkas, tapi dah cukup lengkap untuk bantu aku bermula.

Aku bercadang nak buat “group study” di mana aku dan kawan-kawan lain boleh berkongsi segala teknik, dan masalah yang di hadapi. Dalam 5-10 orang pun dah cukup baik. Dari pengalaman yang lalu, peratus nak capai matlamat akan lebih tinggi bila kita fokus dan buat sama – sama dalam group. Kita tak rasa keseorangan, ada kawan boleh bagi pendapat, bila ada masalah boleh berbincang dan kongsi jalan penyelesaian.

Target aku pada permulaan ni, cuma nak hasilkan 10-20 sale pertama saja. Lepas tu aku akan mula explore sendiri untuk scale up. Bagi yang berminat nak belajar sama-sama , di jemput masuk link di bawah. Anda perlu nilaikan sendiri samada ianya sesuai atau tidak untuk anda

https://jvz9.com/c/818381/268877

Harganya USD29.99 , Pembelian pula boleh di buat melalui PayPal / Credit Card / Debit card

Bagi yang tak ada akaun PayPal, anda rujuk panduan di bawah untuk buat bayaran menggunakan debit atau credit card. Apabila anda sudah sampai ke page untuk pembayaran , lakukan ini :


Selepas itu , anda akan di bawa masuk ke page seterusnya. Pilih option seperti di bawah :


Selepas itu, anda akan nampak borang untuk mengisi segala butir debit / credit card anda. Jangan risau, paypal sangat selamat untuk anda membuat transaksi online. Lagipun , selepas ini kita akan menggunakan paypal juga untuk menerima bayaran. Maklumat lanjut tentang Paypal akan diterangkan dalam video nanti.

Itu saja,  Terima kasih kerana sudi menjengok blog saya yang dah bersawang ni 🙂

*Disclaimer : Hanya pembeli dari link https://jvz9.com/c/818381/268877  saja yang akan di jemput masuk ke group study.

Posted in My journal | 4 Comments

SORT ROI CARA PALING SIMPLE

ROI benda paling penting dalam sesuatu kempen. Terutama kempen yang melibatkan paid traffic.

ROI yang terlalu kecil akan membantutkan kempen. ROI yang baik bagi aku ialah at least 100% . Jika di laburkan RM100 , aku harapkan keuntungan bersih juga RM100.

image

Gambar di atas ialah contoh salah satu akaun fbads yang aku run harini. Total spend lebih kurang rm400.

Untuk kempen 1. spend RM227. Dapat sale RM800. Untung bersih selepas tolak pos ialah RM320. Kempen ni di anggap lulus.

Untuk kempen 2. Spend RM113. Dapat sale RM1200. Untung bersih selepas tolak pos ialah RM772. Kempen ni pun lulus.

Untuk kempen ke 3. Spend RM64. Sales RM380. Untung bersih rm240. Juga lulus.

Ini cuma kiraan kasar. Dalam kes macam ni. Esok aku akan run iklan yang sama. cuma kempen 1 akan di buat perubahan sedikit.

Posted in My journal | Leave a comment

CAPAI RM100K DENGAN PRODUK FIZIKAL

Aku aim untuk dapatkan RM100 000 sebulan daripada produk fizikal. Kalau base on past record, memang nampak sangat-sangat relevan. Untuk 1 produk aku boleh hasilkan 25-40K profit, jadi kalau nak 100K cuma perlu gandakan produk. Dan guna strategi yang sama. Sekarang pun dah ada 5 produk yang berpotensi tinggi.

Aku tak nak promote produk yang orang lain ramai promote.
Aku tak nak bergantung pada orang lain untuk hasilkan jualan.
Aku tak nak profit datang daripada hasil jual pukal.

Aku nak profit datang dari end user sale. Sengaja aku letakkan syarat di atas. Aku nak uji kemampuan diri. 

Posted in My journal | Leave a comment

CLICKBANK – BUANG HABUK PADA AKAUN

Aku ada beberapa akaun clickbank. Ada antaranya masih aktif, ada juga yang sudah berhabuk. Seingat aku dah bertahun juga aku tak sentuh. Tak buat kempen baru. Tak monitor a.k.a tak peduli. Alhamdulillah, hasil bercucuk tanam dahulu membuahkan hasil sampai sekarang. Masih boleh makan. Masih lumayan.

Aku bercadang nak aktifkan semula akaun yang berhabuk. Target awal untuk dapatkan $300 – $500 sebulan dengan Clickbank. Semua material untuk promosi dah tersedia. Proven strategy pun dah ada, cuma nak jalankan saja. Moga aku dapat bina momentum semula.

Ramai yang berangan nak duduk saja dan dapat duit. Duit masuk waktu tidur. Aku yang dah jumpa jalan, kalau tak buat.. memang rugi sangat-sangat.

Image

Posted in My journal | Tagged , | Leave a comment

APA NAK BUAT DENGAN DUIT BR1M? JOM JADIKAN 10X GANDA

Kalaulah aku dapat BR1M, apa nak buat?
Terfikir juga aku. Buat masa sekarang yang aku nampak cuma satu saja. – Guna untuk iklan.

Aku akan gunakan duit tu untuk melabur dalam pengiklanan.
3 atau 6 ratus kalau di letakkan pada iklan, pasti menghasilkan ribuan ringgit bersih.

Image

Image

Hasil di petik dari salah satu akaun. Ada 4 akaun yang aktif bergerak sekarang.

 

 

Posted in My journal | Leave a comment

KOS FBADS UNTUK VALIDATE PRODUK BARU

Selalu mendapat soalan  “Berapa nak spend untuk test produk baru?” , pening juga nak jawap sebab sebenarnya tak ada exact rule yang saya ikut pun. Tapi kalau nak juga formulanya, saya kongsikan sedikit. Formulanya simple.

Harga produk X 3 = Kos Fbads

Katakan jual produk harga RM400. 
Jadi 400 X 3 = RM1200.

Habiskan RM1200 untuk iklan.
Lepas tu kaji semula hasil. Adakah untung. Adakah rugi.
Buat keputusan berdasarkan data yang ada.

Formula yang lebih selamat, seperti di bawah :

Jumlah untung 1 sale = Modal Fbads.
Kalau untung 1 jualan adalah RM50.
Maka limit iklan pada RM50 saja.

Posted in My journal | Tagged | Leave a comment

PROMOSI PRODUK MAHAL DI FACEBOOK – ADAKAH IANYA MASIH SAMA?

Dahulu definasi produk mahal bagi aku adalah produk yang harganya RM100 ke atas. Tapi selepas berjaya menjual berpuluh unit sehari dengan konsisten, aku labelkan produk RM100-RM200 sebagai produk murah. Produk mahal sekarang ialah produk yang harganya melebihi RM200.

Aku tertanya-tanya, adakah produk yang harganya RM400 boleh di jual dengan menggunakan strategi yang sama. Strategi yang aku guna sekarang sangat simple. Mungkin tak sesuai dengan produk yang mahal. Tapi dari ekperimen aku jalankan harini, produk mahal pun sebenarnya boleh di jual dengan strategi yang simple.

Cuma, CR atau conversion rate menjadi rendah. Aku rasa normal since tak ramai orang yang buat keputusan on the spot untuk keluarkan duit sejumlah tu untuk membeli online. Lagipun di facebook, banyak terdedah kepada penipuan. 

Aku tahu CR dipengaruhi oleh faktor kepercayaan. Esok aku akan mula fokus untuk naikkan kepercayaan pelanggan. Supaya mereka tak ragu untuk keluarkan duit membeli. Aku juga akan ekperimen dengan teknik yang lebih rumit berbanding sekarang. Fokus utama pada “meringankan beban pembaca menerima maklumat”. Semoga semuanya berjalan lancar.

.Image

 

 

Posted in My journal | Tagged | Leave a comment